Als het gaat over precisielandbouw en nieuwe technologieën lijkt het wel of iedereen dat linkt aan grootschaligheid, schaalvergroting en homogene percelen. Weinige denken direct aan duurzame landbouw en een divers landschap. Joris Roskam werkzaam als manager Duurzaamheid voor Bayer Crop Science ziet die onderwerpen juist als onlosmakelijk verbonden: “Precisielandbouw stelt telers in staat om een divers landschap te creëren. Waarbij de percelen opgeknipt zijn in stroken of vierkante meters voor een optimale mengteelt. Een gevarieerd landschap zorgt voor balans en ruimte. Denk bijvoorbeeld aan de toepassing van gewasbescherming alleen daar waar het nodig is. Dat levert een positief rendement voor een teler, het milieu en de consument.”
Samenwerking op lokaal niveau onmisbaar
Bayer Nederland is partner in Smaragd. “De rol en plek van de gewasbescherming verandert: door verandering in gebruik, nieuwe toepassingen en onder druk van de maatschappij. Als Bayer wachten we niet af maar lopen we voorop in deze transitie”. Belangrijke speerpunten in de toekomst voor Bayer zijn het gebruik van middelen goed begeleiden op basis van nieuwe kennis en digitale tools, producten ontwikkelen waarbij een teler een voorsprong opbouwt en zijn machines optimaal benut en de veredeling en rasontwikkeling. “Ik zie Smaragd als sleutel naar een nieuw agrarisch systeem. We zijn gestart met een blanco vel, alsof het huidige landbouwsysteem niet bestaat. Zonder achterom te kijken, maar wél gebruik te maken van de kennis die we hebben proberen we op de tekentafel en in de praktijk het ideale systeem uit te denken. Alle verschillende partijen maken de discussie interessant. We stellen elkaar de vraag of het echt een goed idee is of dat het enkel werkt omdat we het zo gewend zijn.” Hoewel Bayer een wereldwijd bedrijf is met het moederbedrijf in Duitsland is de lokale Nederlandse markt heel belangrijk. Precisielandbouw is voor elk land weer anders. Het draait om unieke kennis en beschikbaar materiaal: “Samenwerking op lokaal niveau is dan ook onmisbaar. In Nederland is de hoge kwaliteit een groot goed, dus ook bij vermindering van input wil je die kwaliteit vasthouden en liever nog verhogen. Dat lukt je simpelweg niet alleen. Smaragd genereert nieuwe kennis, dat geeft ons als partners een voorsprong.”
Cirkel van geïntrigeerde teelt
Bayer staat voor de geïntegreerde teelt waarbij gewerkt wordt volgens de stappen: voorkomen, diagnose en genezen. “Voorkomen doe je natuurlijk het liefst, doen zich tijdens de teelt toch onvolkomenheden voor dan helpt vroegtijdig ingrijpen. Hoe beter de diagnose hoe meer kans op herstel.” Bayer heeft voor de teler een toolbox met technieken en middelen om in deze stappen de juiste dingen te doen. Precisielandbouw is natuurlijk een belangrijkere schakel. Of het nu gaat om het monitoren of als toedieningstechniek, er is op deze punten nog veel winst mogelijk. Bayer gaat voor een optimale cirkel van geïntegreerde teelt.
Leg de consument uit wat je doet
Volgens Joris is er voor Smaragd nog veel meer mogelijk. De kritische consument laat van zich horen en is in staat beleid te beïnvloeden. Een willekeurige consument begrijpt precisielandbouw niet en ziet het als bedreiging en een opmaat naar schaalvergroting. Juist een project als Smaragd leent zich uitstekend om goed uit te leggen wat precisielandbouw inhoudt en wat hightech oplossingen betekenen: technologie geeft natuur ruimte. Het project laat op kleine schaal zien waar de sector en teler aan werkt en wat dit doet met de omgeving. “Het gaat echt om een ander soort landbouw, waarbij we kleinschalig durven denken en daar mogen we best iets trotser op zijn”.