Het is Steverink Techniek allemaal toevertrouwd. Wim Steverink ontwikkelt op kleine schaal machines voor de agrarische sector, vraag gestuurd en stuk voor stuk innovaties. In het kader van SMARAGD werkt Wim Steverink aan een ploeg die geschikt is voor het systeem van vaste rijpaden. Het prototype was tijdens de Biovelddag te bekijken.
Omkeren binnen de rijpaden
In het huidige systeem van rijpaden ontkom je er niet aan om de paden tijdens het ploegen mee te nemen. Bovendien wil je niet dat de intensief bereden grond na het ploegen in het teeltbed terecht komt. Steverink ontwikkelde een zevenschaar-ploeg die het teeltbed van 2,80 meter omkeert binnen de rijpaden. Om te voorkomen dat grond op een vast wielspoor wordt geploegd, wordt de eerste grondbalk opgenomen, via een transportbandje over de ploeg getransporteerd en neergelegd in de laatste voor naast het andere rijspoor. De rijpaden blijven op deze manier intact en er komt geen rijsporengrond in het teeltbed terecht.
Meer variatie in breedte
Rijpadensystemen winnen nog altijd aan populariteit. Vooral de biologische sector gebruikt de techniek als antwoord op goed bodembeheer. Na een jaar of 5 pluk je er echt de vruchten van, de bodem herstelt zich en je watermanagement is beter te regelen. In het project Lasting Fields ontstond al de vraag bij telers om te beschikken over een systeem waarbij de werkgang het netto teeltbed omlegt zonder de paden aan te passen. Voor Steverink Techniek was dat de start van deze nieuwe innovatie in ploegen. Omdat het rijpadensysteem bekend is, zijn de vragen op de Biologische Velddag vooral praktisch van aard, met name de variëteit in breedte is een duidelijke wens. Telers zijn enthousiast over de techniek. Een van de knelpunten is nu nog het stoppel. Het lukt nog onvoldoende de stoppel er goed onder te krijgen. “Maar niets is onoplosbaar”, dus Wim werkt ondertussen door aan de aanpassingen om ook stoppel optimaal te kunnen ploegen.
SMARAGD onmisbaar
Voor Steverink Techniek is de deelname aan SMARAGD belangrijk in de ontwikkeling: “SMARAGD geeft toegang tot een netwerk van bedrijven en wetenschappers. De kennis is binnenboord en dat is heel waardevol. De faciliterende rol van SMARAGD is belangrijk. De relatie met telers zorgt voor een stukje zichtbaarheid. Het daadwerkelijk innoveren komt uit het bedrijfsleven, maar daarin is wetenschap een onmisbaar component.”
Het eerste prototype was nog ‘houtje-toutje’ in elkaar gezet. Het type op de Biovelddag komt al dichtbij een praktijk machine. De komende tijd wordt in samenwerking met een bioboer de machines verder gefinetuned en dan is de techniek klaar voor de praktijk. De daadwerkelijk verkoop doet Wim niet zelf: “Ik ben liever bezig met de ontwikkeling van weer iets nieuws.”