Op dinsdagmiddag 14 november vond de eerste workshop van SMARAGD plaats. Een gemêleerd gezelschap vanuit overheid, periferie, telers, journalisten en onderzoek kwamen samen in Lelystad. Het delen van inzichten en opvattingen is een succesfactoren van SAMARAGD. Daarom werd de workshop gestart met stellingen. De eerste stelling luidde: Gewas-waarnemingen via camera’s met drones gaat het winnen van camera’s op trekkers/spuitboom/werktuigen in het veld. Iets minder dan de helft is het hier mee eens: “Drones zijn ook op andere tijdstippen inzetbaar”; “Beide gaan niet winnen, gevoel van teler is doorslaggevend.” Met de stelling: Over 10 jaar heeft meer dan 20% van de akkerbouwers mengteelten op bedden met vaste rijpaden, was het maar een beperkt deel eens. De overgrote meerderheid kon zich wel vinden in de stelling: Bij de ontwikkeling van kleinere en lichtere voertuigen moet autonome voortbeweging het uitgangspunt zijn. Dit met het oog op rendabele bedrijfsvoering akkerbouw.
Een besparing op arbeid is goed, maar bodem is belangrijker
Kees van Beek echter denkt anders over die stelling. Hij verwacht dat ook in de toekomst oogstmachines bemand blijven, het gaat om het gewicht en niet zo zeer het autonome aspect. Een besparing op arbeid is goed, maar de bodem is belangrijker. Op zijn bedrijf Biotrio-de Nieuwe Weg, werkt hij met rijpaden en is enthousiast over dit systeem. In nauwe samenwerking met de loonwerker verloopt het oogsten voorspoedig. Toch kleven er ook nadelen aan, zo is ontwatering een aandachtspunt. Van Beek ziet als oplossingsrichtingen een zelfrijdend transport voertuig, eerder in het jaar oogsten en bandenspanning aan de buitenkant afleesbaar. Mogelijk zijn oplossingen uit de transportwereld waardevol voor akkerbouw.
Haalbare slimme oplossingen
In de presentatie van Jan Kamp over Oogst – transport oplossingen komen dezelfde uitdagingen naar voren. Alles draait om het bedenken van haalbare slimme oplossingen waarbij rekening wordt gehouden met arbeidskosten. Het uitgangspunt voor het project is het hanteren van onbereden bedden. De oogst wordt uitsluitend via de rijpaden afgevoerd. Slimme oplossingen bedenken geldt ook voor energie. Een batterijsysteem is nu nog 10x zwaarder dan een fossiel brandstofsysteem. Zuinig omgaan met energie en het optimaal benutten is een vereiste. In het publiek werd geïnformeerd naar de waterstoftechniek. Hoewel die techniek nog complexer is, biedt het zeker mogelijkheden, aldus Henk Huisman, voorzitter van dit werkpakket.
Tot slot presenteerde Stevering techniek een prototype van de ploeg waarbij vermenging van grond wordt voorkomen. De rijsporen blijven onbeschadigd en de eindvoor wordt steeds dichtgegooid met grond. Ideaal voor rijpadenteelt. Het volledige verslag en de presentaties van de middag leest u hier terug.