De landbouwsector innoveert volop, toch kent de precisielandbouw en nieuwe technieken ook teleurstellingen. In het toepassen blijkt data niet nauwkeurig genoeg om optimaal te benutten. Of heeft een teler geen toegang tot noodzakelijke tools. Peter Millenaar, CEO Agrifac, wil vaart maken met de vernieuwing. “Pas als techniek en technologie elkaar versterken gaat het vliegen. Onze nieuwste spuiten zijn in staat om op plantniveau toepassingen uit te voeren. In de sector zijn we gewend aan een aselecte behandeling. Dat is niet meer nodig, elke plant krijgt met de nieuwe techniek een op maat gemaakte behandeling, rekening houdend met gezondheid, onkruiddruk en grondsoort. Nu de techniek er is, moet de technologie mee ontwikkelen. Daarover ben ik positief. Waar een satelliet vorig jaar een resolutie van 6 meter behaalde, lukt dat nu al op 60cm nauwkeurig.”
Vergroten van de voertuigen
Agrifac is de meest innovatieve fabrikant van spuitmachines ter wereld en partner in het SMARAGD project. Binnen SMARAGD draait het onder andere om kleine voertuigen. Volgens Agrifac ligt daar niet het antwoord voor plantbehandeling, mogelijk wel voor grondbewerking. “Om elke plant de juiste behandeling te geven zien we veel meer in het vergroten van de voertuigen. Onze spuitbomen kunnen nu al 55 meter in een werkgang bereiken. Het spoor waar de spuit rijdt groeit niets, met een rijpadensysteem is dat geen probleem. Kleine voertuigen zijn misschien minder zwaar, ze berijden het perceel meer. Bovendien, een kleiner voertuig moet vaker worden bijgevuld met bijvoorbeeld middelen waardoor het onhandig werkt.”
Samenwerking de sleutel tot echte innovatie
Millenaar schets een systeem waarbij één drone één plant bespuit. Echter, bij een bespuiting van een volledig perceel in een kort tijdsbestek heb je al 100 drones nodig. Zet dat af in energieverbruik en kosten, dan red je het niet. Millenaar focus zich daarom niet graag op de tool, maar de gehele logistieke operatie en de gewenste efficiëntie. We doen het in Nederland niet slecht stelt Millenaar; “Maar we zijn niet de enige. Projecten zoals SMARAGD zijn belangrijk. Samenwerking is uiteindelijk de sleutel tot echte innovatie. Het is nog geen automatisme in het huidige bedrijfsleven om met elkaar op te trekken. Ook kennis uit onderzoek wordt nog onvoldoende benut. Daarin zetten we nu stappen. Telers hebben ook een slag te slaan, anders leren denken en het lef hebben om nieuwe technieken te proberen. Er is al veel, maak daar gebruik van.”
Millenaar beseft dat Agrifac hierin zelf ook een verantwoordelijkheid heeft: “Dat is precies de motivatie om aan te sluiten bij SMARAGD, daarnaast organiseren we demo’s, praten met alle actoren uit de sector en staat onze deur altijd open voor goede ideeën. Onlangs praatte ik met telers over aanpak van ridderzuring en liet ik zien dat het op plantniveau al mogelijk is om onkruid aan te pakken. Telers duiden dat als toekomstmuziek en zijn dan ook verbaast over wat er nu al kan. De toekomst is nu.”
Trekkerrijden? Hobby op zaterdagmiddag
Of de boer van de toekomst nog op de trekker zit, Millenaar gelooft van niet. “Uiteindelijk krijgt de techniek pas echt een vlucht als we onze eigen zintuigen niet meer nodig hebben. In ‘hands off’ zijn we inmiddels goed, ‘eye’s off’ staat nog aan het begin van de ontwikkeling. In de toekomst is een teler bezig met zijn gewas en bodem. Schaalvergroting is onmisbaar om de wereld te voeden. Echte specialisten halen meer uit hun bedrijf. Uiteindelijk blijft de professionele teler over die open staat voor vernieuwing, ontwikkeling en om kan gaan met grote variaties. En die trekker, dat is hobby op zaterdagmiddag.”