De ambitie van SMARAGD is het vormgeven van een nieuw landbouwconcept voor de teelt van hoogsalderende akkerbouw- en vollegrondsgroente gewassen waarin zware grootschalige mechanisatie vervangen wordt door lichte, autonome, innovatieve technologieën. Het gaat om een systeemontwerp waarin alle bewerkingen (grondbewerking, zaaien/planten, gewasverzorging, oogst) in een teelt worden afgedekt.
De ambitie voor dit voorstel is het vormgeven van een nieuw landbouwconcept voor de teelt van hoogsalderende akkerbouw- en vollegrondsgroente gewassen waarin zware grootschalige mechanisatie vervangen wordt door lichte, autonome, innovatieve technologieën. Het gaat om een systeemontwerp waarin alle bewerkingen (grondbewerking, zaaien/planten, gewasverzorging, oogst) in een teelt worden afgedekt.
In de akkerbouw vindt een forse schaalvergroting plaats. De steeds grotere en zwaardere mechanisatie begint haar tol te eisen: teruglopende bodemkwaliteit en -biodiversiteit, bodemverdichting, een toegenomen kwetsbaarheid en opbrengstverlaging. Technologische ontwikkelingen bieden kansen om tot kleinschalige/slimmere oplossingen te komen, die de bodem en arbeid sparen. Denk hierbij aan toepassing van meerdere autonome, kleinschalige en lichte voertuigen (swarms), rijpadensysteem, sensing technieken (o.a. onkruid- en ziekteherkenning), plaats specifieke behandeling, enz.
Bij inter-cropping (of gemengde teelten) wordt niet meer op één groot uniform perceel één gewas geteeld maar staan gewassen door elkaar in stroken of bedden. De hierdoor verbeterde benutting van licht, water en mineralen en kansen voor ziekte- en plaag beheersing leiden tot hogere opbrengsten. In een recente meta-analyse door WUR en INRA van de literatuur over intercropping komt een gemiddelde opbrengstverhoging naar voren van maar liefst 22% (Yu, 2015).
De eerder genoemde kleinschalige lichte en autonome technologieontwikkeling maakt intercropping toepasbaar op grootschalige professionele akkerbouwbedrijven en is gericht op opbrengstverhoging, verlaging van milieuschade door gewasbeschermingsmiddelen, verbetering van nutriënten-efficiëntie, energiebesparing en arbeidsoptimalisatie. Door gebruik te maken van elektrische energie voor deze voertuigen en het gebruik van slimme energieopslag draagt deze ontwikkeling bovendien bij aan de verbetering van de energietransitie van de landbouw via het gebruik van hernieuwbare energievormen zoals zonnepanelen en windturbines in smart grid en off grid systemen.
(Yang Yu, Tjeerd-Jan Stomph, David Makowski, Wopke van der Werf (2015). Temporal niche differentiation increases the land equivalent ratio ofannual intercrops: A meta-analysis. Field Crops Research 184 (2015) 133–144)