In 2018 en 2019 zijn diverse studenten van de Farm Technology Group van Wageningen Universiteit betrokken geweest bij het modelleren voor het SMARAGD-project. Het doel van het modelleren van een landbouwsysteem met strokenteelt en kleine lichte mechanisatie is om vooraf een idee te hebben hoe ontwerpeisen van het systeem van invloed zijn op de planning van teeltactiviteiten, de uiteindelijk werkcapaciteit en tijdigheid van machines, bodemverdichting en economie ten opzichte van onze conventionele landbouwbedrijf. De studenten hebben gewerkt aan verschillende modules die de basis vormen voor een compleet model in de toekomst.
Crop Planner
Yingjia Zhao heeft gewerkt aan een gewas planningsmodule. Op basis van ingetekende perceelsgrenzen, een aantal design paramaters (breedte van de bedden en wielsporen), een gewasmatrix met daarin wegingsfactoren voor positieve gewascombinaties (mengteelten) en gewasoppervlaktes (% van bedrijf), tekent de module het perceel automatisch in met bedden en rijpaden (Controlled Traffic Farming) en laat in de tijd zien, voor zowel gedurende het seizoen als bouwplanrotatie, waar welk gewas groeit. Aan de hand van een eenvoudig groeimodel is een basis gemaakt om per gewasstrook een planning met activiteiten te hangen. Dit als input om mechanisatiebewegingen op het perceel te kunnen simuleren.
Modellering gewasgroei mengteelten
Francisco is verder gegaan met de basis van Yingjia door een LINTUL gewasgroeimodel te implementeren die rekening houdt met water stress en verschil in lichtbeschikbaarheid in mengteelten. Ook wordt de groei van onkruid gesimuleerd. De Crop Planner kan nu simuleren hoe monocultuur gewassen versus gewassen in mengteelten (met concurrentie om licht) groeien, of er water stress optreedt en er dus geïrrigeerd moet worden en wanneer er aan onkruidbeheersing gedaan moet worden. Met dit model krijgen we een eerste inzicht in de land use efficiency en opbrengst voor monocultuur versus mengteelten/strokenteelt. De module is nog wel beperkt doordat er weinig kwantitatieve cijfers beschikbaar zijn voor mengteelten in Nederland ten behoeve van kalibratie van het groeimodel. Daarnaast is de bandbreedte nog niet meegenomen in het model.
Lopend onderzoek
Er wordt momenteel gewerkt aan een module die de mechanisatiebewegingen op een strokenteelt perceel kan simuleren. Deze is o.a. te gebruiken voor het simuleren van de oogst-transport op het perceel, waarbij ook rekening wordt gehouden met het volume aan geoogst product die gebufferd wordt, overgeladen wordt en naar het erf wordt getransporteerd. Daarnaast wordt er gewerkt aan het koppelen van een bodemverdichtingsmodule aan het model. Hierover meer in de volgende nieuwsbrief.