• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

SMARAGD

Slimme Mechanisatie - Automatisering – Robotisering voor een Akkerbouw met Groei en Duurzaamheid

  • Home
  • Nieuws
  • Resultaten
  • Over Smaragd
  • Werkpakketten
  • Partners
  • Contact
  • Nederlands
  • Engels

Gewasherkenning en gewasbescherming

november 14, 2019 by Marcel van der Voort

Thijs Ruigrok werkt aan een herkenningsalgoritme wat aardappelopslagplanten kan onderscheiden van o.a. suikerbietplanten. Daarnaast heeft hij in samenwerking met Agrifac een test en demonstratie opstelling gemaakt bestaande uit een kleine robot met een getrokken spuitkar, die plant specifiek kan spuiten met gewasbeschermingsmiddel. In diverse andere gerelateerde projecten wordt gewerkt aan een praktijktoepassing met herkenninsalgoritmes.


Autonome Aanpak Aardappelopslag

AgroIntelli heeft voor het project Autonome Aanpak Aardappelopslag (financier LTO Nederland) een SpotSprayer ontwikkeld die achter een tractor of in het Robotti-platform gehangen kan worden. De SpotSprayer bestaat uit een dichte kap met ledverlichting en camera’s en direct daarachter een spuitboom van 2.8 m met om elke 10 cm een spuitdop. De camerabeelden worden door een herkenninsalgortime geïnterpreteerd, waarbij net als bij het algoritme van Thijs aardappelopslagplanten herkent worden en plant specifiek bespoten worden.


5G voor PrecisieLandbouw

In samenwerking met KPN en Provincie Drenthe is er op de proefboerderij in Valthermond een 5G Fieldlab Rural Drenthe gerealiseerd, waarin 5G gebruikt wordt om precisielandbouwtoepassingen gemakkelijker en efficiënter te maken. Op 27 augustus is er een demonstratie gegeven met aardappelopslag bestrijding met de Robotti met SpotSprayer van AgroIntelli. In het prototype van AgroIntelli werkt het algoritme op een computer die op de SpotSprayer zelf zit gemonteerd. Om het herkenningsalgoritme te laten draaien is een vrij zware computer nodig met de daar bijbehorende energieverbruik. Voor de Robotti is dit geen probleem, omdat deze diesel aangedreven is. Bij een transitie naar elektrische robots wil je de energie om zoveel mogelijk gebruiken voor werkcapaciteit om tijdig aardappelopslag op de percelen te kunnen bestrijden. In het 5G project werden de camerabeelden via een 5G verbinding naar een Cloud-server in Den Haag gestuurd. Op de server draaide het algoritme van Thijs Ruigrok. De Cloud-server stuurde vervolgens de locatie van de aardappelopslagplanten terug naar de SpotSprayer in Valthermond. De SpotSprayer spuitte vervolgens real-time de aardappelplanten. Hiermee is de zware rekencapaciteit naar de Cloud gebracht en kan op de SpotSprayer zelf een kleinere lichtere computer draaien. Dit vermindert het energieverbruik en bij elektrische robots ontstaat daarmee een hogere werkcapaciteit. Extra voordeel is dat de camerabeelden nu ook opgeslagen kunnen worden als trainingsdata. Bij Cloud-toepassingen is opslag van veel data geen probleem. Dit in tegenstelling tot een on-board computer. Voor een ha moet je al snel denken aan 128GB aan foto’s per moment van meten.


Nauwkeurigheid verbeterd

In mei 2019 zijn de prototypes van AgroIntelli en Thijs Ruigrok gedemonstreerd in het veld. De nauwkeurigheid liet nog wel te wensen over. Zo werden circa 40% van de bieten geraakt en 60% van de aardappelen. In mei, juni en juli zijn nieuwe demovelden aangelegd en nieuwe data opgenomen. Vervolgens is het algoritme van Thijs opnieuw getraind met de data.  Tijdens de 5G demonstraties was de nauwkeurigheid een stuk beter: circa 10% van de bieten werd nog maar geraakt en ruim 90% van de ongewenste aardappelplanten werden geraakt.

Filed Under: Geen onderdeel van een categorie

Primary Sidebar

Het doel

Het vormgeven van een nieuw landbouwconcept voor de teelt van hoogsalderende akkerbouw- en vollegrondsgroente gewassen waarin zware grootschalige mechanisatie vervangen wordt door lichte, autonome, innovatieve technologieën.

Beoogde impact

Het project levert doorbraken op voor een systeeminnovatie in de akkerbouw waarbij een alternatief geboden wordt voor de steeds zwaardere mechanisatie met bijbehorende negatieve effecten.

Footer

Blijf op de hoogte

Copyright 2017 by SMARAGD