21 juni, Lelystad. Tijdens de jaarlijkse Biovelddag op de Broekemahoeve is het project SMARAGD officieel van start gegaan. Gedeputeerde van de provincie Flevoland Jan-Nico Appelman en Marc Calon, voorzitter LTO Nederland, hebben gezamenlijk de SMARAGD vlag gehesen en daarmee een officieel startschot gegeven aan het 4 jarige project.
SMARAGD staat voor Slimme Mechanisatie – Automatisering – Robotisering voor een Akkerbouw met Groei en Duurzaamheid. De verwijzing naar een diamant past bij het ambitie niveau van dit PPS, de verwachtingen zijn hoog! SMARAGD richt zich op het vormgeven van een nieuw landbouwconcept voor de teelt van akkerbouw- en vollegrondsgroente gewassen. Zware grootschalige mechanisatie wordt vervangen door lichte, autonome, innovatieve technologieën. Deze systeeminnovatie leidt tot minder bodemverdichting, een betere bodemkwaliteit én daardoor tot een hogere gewasopbrengst. Het brengt nieuwe mogelijkheden voor realisatie van mengteelten en een weerbaarder systeem met hogere opbrengsten. Bovendien draagt SMARAGD bij aan een lager verbruik van gewasbeschermingsmiddelen, energie en meststoffen.
Tijdens de opening sprak Jan-Nico Appelman het publiek kort toe en roemde de inzet van de projectleiding voor het bijeenbrengen van een consortium die in gezamenlijkheid dit PSS uitvoeren. “We hebben een aantal thema’s te pakken die op uitstekende wijze de innovatiekracht in de sector naar bovenhalen. En dat is nodig”, zo benadrukte de gedeputeerde. “Aan systeeminnovatie is behoefte, en daar wordt dankzij SMARAGD aan gewerkt, wij werken daar als regio graag aan mee.” Jan-Nico Appelman sprak de hoop uit dat de economische effecten van systeeminnovatie snel zichtbaar zijn.
Marc Calon, voorzitter LTO Nederland, refereerde aan de geschiedenis van de mechanisatie. “De afgelopen jaren is de mechanisatie alleen maar groter, zwaarder en breder geworden. We hadden geen idee dat we onder de grond enorme schade aanrichtte, daarom is innovatie op dit terrein zo belangrijk”. Calon hoort om zich heen dat niet iedereen gelooft in autonome karretjes die de oogst transporteren. Hij trekt een parallel met mieren: “Als je ziet wat die kleine beestjes als massa verplaatsen kunnen we daar nog veel van leren. Met slimme technieken komen we heel ver.” Hij sprak zijn vertrouwen uit en hoopt dat de gouden driehoek van Onderzoek – Praktijk – Beleid in dit project tot goede én bruikbare resultaten leidt.
De openingshandeling van het SMARAGD project door Jan-Nico Appelman en Marc Calon: