• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

SMARAGD

Slimme Mechanisatie - Automatisering – Robotisering voor een Akkerbouw met Groei en Duurzaamheid

  • Home
  • Nieuws
  • Resultaten
  • Over Smaragd
  • Werkpakketten
  • Partners
  • Contact
  • Nederlands
  • Engels

Biologische Velddag 2018

augustus 2, 2018 by Marcel van der Voort

Terugblik op de Biologische Velddag 2018

 

In 2018 waren we vanuit SMARAGD weer aanwezig op de Biologische Velddag. Een groot succes was de demonstratie van de voorloze rijpadenploeg van Steverink Techniek. De Greenbot van Precision Makers werd tevens gedemonstreerd tijdens de drukke rondleidingen langs alle noviteiten en wetenswaardigheden. Met een ruim 800 bezoekers was de Biologische Velddag 2018 weer een succes.

 

Voorloze ploeg voor teeltsystemen met vaste rijpaden
Eén van de bedrijfsleven partijen in SMARAGD is Steverink Techniek. De man achter het Lasting Fields concept, Wim Steverink, werkt in SMARAGD aan een ploeg voor een teeltsysteem met vaste rijpaden. De ploeg laat de vaste rijpaden intact. Dit geeft twee belangrijke voordelen. Ten eerste wordt goede onbereden grond van het bed niet gemengd met dichtgereden grond uit het rijpad. Ten tweede blijven de rijpaden intact. Op deze manier blijft de voordelen van het vaste rijpad behouden. De ploeg is verder ontwikkeld als eko-ploeg. Het prototype van de ploeg is bijvoorbeeld uitgerust met Ovlac-rister. De ondiepere werking bespaart brandstof en voorkomt onnodige verstoring van de bodem.

 Greenbot velddemonstratie

De enige en echt autonome ‘robot’-trekker is de Greenbot van Precision Makers. De Greenbot is marktrijp en dus gewoon te koop en direct inzetbaar op landbouwbedrijven. De Greenrobot rijdt autonoom over een perceel en fungeert als kleine trekker. Achter de Greenbot kunnen bijvoorbeeld grondbewerkingsmachines worden gehangen of zoals bijvoorbeeld tijdens de demonstratie een wied-eg. Met de Greenbot kunnen de meest uiteenlopende werkzaamheden volledig onbemand uitgevoerd worden. Daardoor zijn de mensen beschikbaar voor andere werkzaamheden. Op deze manier kan er met een kleine ploeg mensen meer werk worden verzet in minder tijd.

Foto copyright Trekkerweb

 SMARAGD-robot

Eén van de onderwerpen in SMARAGD is de ontwikkeling van cameratechniek. Een belangrijkste doel is herkenning van gewassen. Voor het testen van de diverse type camera’s is een kleinschalige robot ontwikkeld. Deze robot en camera’s waren te zien in de SMARAGD-stand op de Biologische Velddag. Een goede herkenning van verschillende gewassen en tevens onkruiden is veel beeldmateriaal nodig (data). De data wordt verzameld door middel van hyper spectrale camera’s, diepte camera’s en NIR camera’s. De technieken die gebruikt worden voor het verzamelen en analyseren van de data zijn algemeen toepasbaar voor plantherkenning. De focus van het werkpakket ligt op een toepassing voor aardappel en suikerbiet herkenning.

Jan Kamp demonstreert de SMARAGD zelflerende robot (in Valthermond)

Ecorobotix

In het project Groene Gewasbescherming wordt gewerkt aan nieuwe teeltsystemen die de teelt van akkerbouwgewassen minder/niet afhankelijk maken van chemische gewasbescherming. In het project komen ecologische en technologische oplossingen samen in een IPM strategie. Het project is dit jaar gestart en de onkruidbestrijdingsrobot is één van de eerste zichtbare uitwerkingen. De Zwitserse Ecorobotix onkruidbestrijdingsrobot wordt bij Wageningen University & Research momenteel ingezet. Doel van de inzet van de onkruidbestrijdingsrobot is om deze te leren herkennen. De herkenning van gewassen en onkruiden verbetert door het gebruik van de robot. De robot leert als het ware de onkruiden en gewassen te herkennen. De Ecorobotix onkruidbestrijdingsrobot is op de Biologische Velddag 2018 gedemonstreerd. De link met SMARAGD is reeds gelegd. Zo wordt de kennis en ervaring met robots en zeker gewasherkenning gedeeld.

Filed Under: Geen onderdeel van een categorie, Nieuws

Primary Sidebar

Het doel

Het vormgeven van een nieuw landbouwconcept voor de teelt van hoogsalderende akkerbouw- en vollegrondsgroente gewassen waarin zware grootschalige mechanisatie vervangen wordt door lichte, autonome, innovatieve technologieën.

Beoogde impact

Het project levert doorbraken op voor een systeeminnovatie in de akkerbouw waarbij een alternatief geboden wordt voor de steeds zwaardere mechanisatie met bijbehorende negatieve effecten.

Footer

Blijf op de hoogte

Copyright 2017 by SMARAGD